Wat is Claudicatio Intermittens?
Claudicatio Intermittens, ook wel etalagebenen genoemd, kenmerkt zich door klachten in de benen tijdens het lopen. Tijdens het lopen krijgt men pijn, tintelingen, een doof gevoel of krampen in het been. De klachten kunnen optreden in het gehele been. Wanneer u stilstaat dalen de klachten weer.
Tijdens het lopen hebben de spieren in het been meer zuurstof nodig dan wanneer u stil zou staan. De bovenstaande klachten ontstaan door een vernauwing van de slagaders in het been. De vernauwing zorgt voor verminderde aanvoer van bloed en dus van zuurstof naar de beenspieren. Door het tekort aan zuurstof krijgt u last van de benen tijdens het lopen. De klachten dalen bij rust, omdat het zuurstoftekort weer wordt aangevuld.
De pijn bij het lopen kan uw dagelijks leven behoorlijk verstoren, zowel thuis, op uw werk, als in uw sociale contacten. Bovendien vermindert uw conditie wanneer u door de klachten minder beweegt. Afgezien van de klachten in het been kunt u door de verminderde doorbloeding ook last krijgen van koude voeten, het ontbreken van een onderhuidse vetlaag of verdikte teennagels. Wondjes aan de voet of het been genezen minder goed en kunnen soms zelfs gaan zweren.
Voor Claudicatio Intermittens geldt hetzelfde als voor alle hart- en vaatziekten: roken is de grootste risicofactor. Ook mensen met een verhoogde bloeddruk, een te hoog cholestorolgehalte of suikerziekte lopen eerder kans etalagebenen te krijgen. Daarnaast spelen overgewicht en een tekort aan beweging ook een rol.
Wat kunt u zelf doen?
Een belangrijk deel van de behandeling heeft u in eigen hand. Stoppen met roken, de juiste hoeveelheid beweging en wanneer mogelijk afvallen, zijn de belangrijkste aandachtspunten. Probeer daarnaast uw voeten goed te verzorgen, zodat er geen wondjes aan de voet ontstaan.
Wat kan het Academie Instituut voor u betekenen?
Het Academie Instituut is aangesloten bij het ClaudicatioNet, een landelijk netwerk looptherapie. Onder persoonlijke en deskundige begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut wordt u gecoacht in het vergroten van uw loopafstand.
Verwijzing en vergoeding:
Voor fysiotherapie voor Claudicatio Intermittens patiënten is een schriftelijke verwijzing nodig van de huisarts of medisch specialist (vaatchirurg). Neem dus altijd eerst contact op met uw huisarts of specialist.
Vanaf 2017 worden 37 behandelingen gesuperviseerde loopfysiotherapie uit de basisverzekering vergoed voor patiënten met een verwijzing van de huisarts of specialist.
Contactpersoon Academie Instituut
Mw. Maud Eeuwen
NIEUWS
Onderzoek bevestigt meerwaarde fysiotherapie bij claudicatio intermittens
Gesuperviseerde looptherapie is een effectieve interventie in het vergroten van de maximale loopafstand bij patiënten met claudicatio intermittens en zou daarom de voorkeur moeten krijgen boven chirurgie (waarmee hogere kosten en risico’s op complicaties gemoeid gaan) of andere conservatieve behandelopties (bv. medicatie, voorlichting). Dit is opnieuw bevestigd in het promotieonderzoek van fysiotherapeut/ bewegingswetenschapper/ epidemioloog/ arts Lindy Gommans.
Zij verdedigde op 22 december 2015 haar proefschrift getiteld ‘Supervised Exercise Therapy for Intermittent Claudication; subgroups, gait and physical activity’.