Dry Needling

Dry needling is een nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Dry Needling: niet hetzelfde als acupunctuur
Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ’energie’ in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specieke punten zgn: ‘triggerpoints’ en is geen ‘energie’ behandeling.

Wat is een triggerpoint?
Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze vaak de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten. Triggerpoint kunnen zich onder andere uiten door:
– pijn / stijfheid lokaal in een spier of pijn ‘op afstand’
– bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
– verminderde kracht in de betrokken spier(en)

Hoe kunnen triggerpoint ontstaan?
– Acuut (bijv. door een verkeerde beweging of ongeluk);
– Chronisch: door een langdurig verkeerde houding;
– Overbelasting / blessures bij sporters;
– Beschadiging van weefsel zoals bijvoorbeeld bij een meniscusletsel;
– Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gips of verband;
– Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte (bijv. ontstaan na een botbreuk of operatie).

Hoe kunnen triggerpoint ontstaan?
* Acuut – bijv. door een verkeerde beweging of ongeluk;
* Chronisch: door een langdurig verkeerde houding;
* Overbelasting / blessures bij sporters;
* Beschadiging van weefsel zoals bijvoorbeeld bij een meniscusletsel;
* Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gips of verband;
* Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte (bijv. ontstaan na een botbreuk of operatie).

Wat doet de fysiotherpeut?
De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints. Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen.

Waar richt de behandeling zich op?
De behandeling is een onderdeel van de totale fysiotherapeutische behandeling en is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen.

Hoe voelt dry needling aan?
Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid / stijf aan, maar dat is meestal van korte duur.

Wat gebeurt daarna?
U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Wat kost dry Needling?
Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Kijk dus goed na of deze kosten worden vergoed door uw zorgverzekeraar zodat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Fysiotherapeut